Thursday, July 3, 2008

Bedenkingen bij de G8-top in Japan



De volgende G8-top vindt deze week plaats, van 7 tot 9 juli. Waar gaat dit over? Een kort overzicht... (Foto : de dood van Carlo Giuliani)


De Groep van Acht (G8) is een coalitie van de acht (invloed)rijkste landen ter wereld: de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Canada, en Rusland zijn... de Grootste 8. Het geheel van de G8, 'vertegenwoordigde' vorig jaar 66,5% van de wereldeconomie, terwijl de staten slechts 13,5% van de wereldbevolking 'vertegenwoordigden'. We hebben het dan nog niet over de schijndemocratieën die in deze landen zelf hoogtij vieren.
De staatshoofden van de acht landen komen elk jaar bijeen op een top, nadat ministeries onderwerpen als “de gezondheid, de opvoeding, veiligheid, de energie, het milieu en de rechtvaardigheid” hebben voorbereid. Na afloop worden er besluiten genomen over deze materies. Volgens activist en schrijver Walden Bello was de G8 aanvankelijk bedacht, eerst eigenlijk als G7 in 1975, “om een soort coördinerend comité te vormen van de meest dominante kapitalistische landen, om zodoende een gemeenschappelijke strategie uit te werken naar het Zuiden toe en naar de zwakkere landen in het algemeen”. De bijeenkomsten van de G8 lijken echter steeds meer een ritueel te worden, één dat dient om het imago van de G8 op te smukken, waardoor activisten dit imago weer moeten besmeuren.
De Grote 8 zeggen nu iets aan de klimaatsverandering te willen doen, maar het echte idee is volgens Bello “hoe ze hun economische groei voort kunnen zetten terwijl ze symbolische en weinig serieuze inspanningen doen om hun emissie van broeikasgassen terug te dringen”. De G8 blijft iets hebben van een informeel hoofdkantoor van mondiale kapitalisten. De groep zoekt de beste manier om dit mondiale kapitalisme te laten draaien. De G8 is niet alleen een ondemocratische club, het is ook een groep die de armoede in de wereld volop in stand houdt.
De komende top in Japan is om verschillende redenen mischien wel de minst democratische van alle G8-bijeenkomsten. Niet alleen heeft de G8 steeds meer een imagoprobleem, waardoor het zijn eigen macht niet weet te legitimeren naar de wereld toe, de top vindt dit jaar ook plaats in Azië, terwijl het toch vooral een Westerse groep is en helemaal niet een Oosterse. Japan werpt zich wat op als vertegenwoordiger van Azië, terwijl bijna niemand in de wereld weet wat er in Japan gebeurt en waar de Japanse regering voor staat. Bovendien is Azië veel groter dan het relatief kleine land Japan, waar het opbouwen van een linkse tegenbeweging nog meer wordt tegengewerkt dan in de Westerse landen.
De meest omstreden G8-top is nog steeds die van in Genua (Italië), in 2001, toen de demonstrant Carlo Giuliani door de politie werd gedood. Een politieman heeft vorig jaar ook erkend dat agenten tijdens de G8-top in Genua een groep demonstranten in een school ernstig hebben mishandeld. De school leek achteraf op een 'Mexicaanse slagerswinkel', zei de man vorig jaar tijdens een proces tegen 29 agenten in Genua. "Agenten sloegen weerloze mensen. Vier agenten sloegen een meisje in elkaar wier hoofd openlag. Ze lag op de grond in een plas bloed", zei de politieman. Hij was één van de aangeklaagden. Tevens zei hij tot dan toe te hebben gezwegen uit schaamte en loyaliteit aan de politie.
De activisten werden in 2001 uit hun slaap gerukt en onophoudelijk en tot bloedens toe geslagen op het hoofd, de milt en de ledematen. Van de 93 gearresteerden werden 72 activisten zwaar gewond. Om het bloedblad te verantwoorden smokkelden hoge politiefunctionarissen kort na de feiten 2 molotovcocktails de school binnen, hetgeen gefilmd werd. De politie organiseerde ook een schijngevecht - een aanval met een mes op een politieman - dat als voorwendsel moest dienen voor de gewelddadige inval in de Diaz school.

Wat maakt iemand anarchistisch?

Volgens mij heeft het vooral met een gevoel te maken ergens bij te horen. Als men zich weinig thuis voelt in de anarchistische beweging gaat...